Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 3 sztuki
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat
pieczarki 250 gram
natka pietruszki 1 pęczek
olej do smażenia
masło 2 łyżki
jogurt naturalny 150 gęsty
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z pieczarkami

Ziemniaki po obraniu zetrzeć na grubej, buraczanej tarce, 2 cebule zetrzeć najdrobniejszej tarce na miazgę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i świeżo startą gałkę, wszystko razem wymieszać i smażyć placki średniej wielkości na patelni z olejem. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku
Do rondelka na łyżkę oleju wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zeszklić ją i doprawić solą i pieprzem. wsypać pokrojone w koskę pieczarki, dodać masło i smażyć wsypując posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić pieprzem- powinno być dość ostre.
Usmażone placki włożyć do rondelka z pieczarkami- wtedy fajnie przejdą swoimi smakami.
Nakładać na talerze- placki, na wierzch pieczarki, polać jogurtem naturalnym i posypać słodką papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa 02.02.2011 22:46
pycha
Jolanta40 09.10.2010 07:18
pomysłowe, jeszcze takich nie jadłam
banditka 17.09.2010 11:36
uwielbiam placki z pieczarkami ale z jogurtem jeszcze nie jadlam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak