Placki z pieczarkami

Placki z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa cała

  • pieczarki

    250 gram
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej do smażenia

  • masło

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    150 gęsty
  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki po obraniu zetrzeć na grubej, buraczanej tarce, 2 cebule zetrzeć najdrobniejszej tarce na miazgę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i świeżo startą gałkę, wszystko razem wymieszać i smażyć placki średniej wielkości na patelni z olejem. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku
Do rondelka na łyżkę oleju wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zeszklić ją i doprawić solą i pieprzem. wsypać pokrojone w koskę pieczarki, dodać masło i smażyć wsypując posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić pieprzem- powinno być dość ostre.
Usmażone placki włożyć do rondelka z pieczarkami- wtedy fajnie przejdą swoimi smakami.
Nakładać na talerze- placki, na wierzch pieczarki, polać jogurtem naturalnym i posypać słodką papryką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolaxa

02.02.2011 22:46
pycha

Jolanta40

09.10.2010 07:18
pomysłowe, jeszcze takich nie jadłam

banditka

17.09.2010 11:36
uwielbiam placki z pieczarkami ale z jogurtem jeszcze nie jadlam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat