Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w sosie z tuńczyka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ligawa wołowa 1 kg
tuńczyk kawałki w oleju 200 g
cebula
marchew
por (biała część)
seler korzeniowy
wino białe wytrawne 50 ml
cytryna
majonez 4 łyżki
kapary całe Smak 2 łyżki
olej do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie z tuńczyka

Wołowinę oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Mięso przekładamy do rondelka ,dodajemy wino ,razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę warzywami dusimy na wolnym ogniu około 40 min.
Mięso wyjmujemy ,owijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygła).
Warzywa przekładamy ,dodajemy odrobinę bulionu z gotowania i razem z osączonym tuńczykiem ,sokiem z cytryny ,kaparami ,miksujemy. Następnie dodajemy majonez ,dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem mięso kroimy na plastry ,podajemy z przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 31.03.2015 09:49
super przepis :)
Ania84 30.03.2015 21:55
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak