Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy z niebiańskim kremem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt makowy

jajko 10 szt
mak 40 dag
cukier kryształ 1 szkl
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki czubate

biszkopt orzechowy

jajko 6 szt
orzechy włoskie siekane 5 łyżek
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem kawowo - czekoladowy

margaryna 1 opakowanie PALMA
masło 2 kostki
żółtko jajek 1 szt
kakao 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
cukier puder 3/4 szkl
spirytus 2 łyżki
wrzątek 2 łyżki

poncz

rum 1/4 szkl
spirytus 1/4 szkl
herbata
cukier
cytryna

polewa czekoladowa

cukier 400 g
kakao 150 g
śmietana 30% 250 g
woda 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy z niebiańskim kremem

Kroki postępowania

1
1. Przygotowanie biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony mak z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.
Krok 1 - Tort makowy z niebiańskim kremem foto
2
2. Przygotowanie biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.
Krok 2 - Tort makowy z niebiańskim kremem foto
3
3. Przygotowanie kremu: Margaryna i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kakao i żółtko. Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości wody (ok 2 łyżki wody) i studzimy. Do masy dodajemy kawę, stopniowo spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.
Krok 3 - Tort makowy z niebiańskim kremem foto
4
4. Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (alkohol można zastąpić np. sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.

5. Do rondla wsypujemy cukier, kakao, wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.
Krok 4 - Tort makowy z niebiańskim kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 14.07.2016 22:04
przepysznie wygląda :)
Klausia 08.04.2015 23:27
podoba mi się :)
Kuchenka 31.03.2015 07:52
ten kawałek tortu wygląda obłędnie :D
Mniam 30.03.2015 21:13
Lubię takie zestawienia smakowe. Tort wygląda super!
IKrakowianka 30.03.2015 20:12
wspaniale wygląda
caralajna 30.03.2015 20:02
cudne, zajadam się widokiem :)
pajbek 30.03.2015 19:48
Pyszny :-)
Wiesława1 30.03.2015 16:15
Musi być pyszny
Wiktoria29 30.03.2015 16:12
rewelacyjny tort
Jadwiga/Jaga85 30.03.2015 16:10
Tort ŚLICZNY!!
barbara11561 30.03.2015 15:14
Ale smaku mi narobiłaś tym pięknym tortem:)
Ola1young 30.03.2015 15:08
znakomity tort,tort na 5 :)
Ewelina1991 30.03.2015 15:07
wspaniały tort
IwonaDD 30.03.2015 14:43
wspaniałe wypieki prezentujesz
katerinaJ 30.03.2015 14:03
Wspaniały i piękny i na pewno przepyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak