Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
mąka krupczatka 1 szkl
mąka tortowa 1 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1,5 szkl
cukier waniliowy 2 łyżeczki
woda 100 ml
olej 200 ml
kakao 2 łyżki
sól szczypta

Pozostałe składniki

czekolada deserowa 10 dag
czekolada gorzka 5 dag
śmietana 1 łyżka
śliwki węgierki 80 dag

Masa budyniowa

mleko 2 szkl
budyń waniliowy 2 łyżki
mąka krupczatka 2 łyżki
masło 20 dag
cukier puder 4 łyżki
aromat waniliowy do smaku
sok z cytryny do smaku
spirytus do smaku

Porada

Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym jest dość pracochłonne ale warto je przygotować. Do ciasta można dodać inne owoce, ja dałam mrożone śliwki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i wodę.
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
2
Żółtka wymieszać z olejem.
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
3
Nie przerywając ubijania dodawać powoli żółtka z olejem. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
4
3/4 ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wymiarach 27/38 cm.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
5
Pozostałe wymieszać z przesianym kakao i wylać na białe ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
6
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać po 1 żółtku.
Krok 6 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
7
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną dużą blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Krok 7 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
8
Masa budyniowa: Do 150 ml mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę, wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z zawartością zimnego mleka i ugotować budyń, ostudzić.
Krok 8 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
9
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem waniliowym.
Krok 9 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto
10
Masę wyłożyć na zimne ciasto ze śliwkami, przykryć biszkoptem, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Po wierzchu posypać startą na tarce czekoladą gorzką.
Krok 10 - Ciasto ze śliwkami i masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 03.06.2015 07:58
ekstra ciasto
Motorek 25.05.2015 08:53
smaczne ciasto
Malgorzata549 18.05.2015 14:01
pyszny pomysł
Smaczna_B 14.04.2015 19:49
bardzo smacznie wygląda
monikaT83 30.03.2015 16:33
bardzo lubię ciacha ze śliwkami:) porywam przepis:)
Wiesława1 30.03.2015 16:18
świetny przepis.
gosia1988 30.03.2015 06:47
na pewno smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak