Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowa szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka orkiszowa 2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
margaryna 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

NADZIENIE JABŁKOWE

jabłka 800 g
cukier 1/2 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
białko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowa szarlotka

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto i szybko zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Krok 1 - Orkiszowa szarlotka foto
2
Przygotować nadzienie: jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i cynamonem.Gotować około 20 minut (można ewentualnie dolać trochę wody, jeżeli jabłka nie są zbyt soczyste). Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, by zagęścić nadzienie.
Krok 2 - Orkiszowa szarlotka foto
3
Formę (o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć jedną częścią ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez około 10 - 15 min.
Krok 3 - Orkiszowa szarlotka foto
4
Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Białka ubić i wyłożyć na nadzienie. Następnie zetrzeć drugą część ciasta na wierzch.
Krok 4 - Orkiszowa szarlotka foto
5
Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 40 min.
Krok 5 - Orkiszowa szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.05.2015 16:44
Pyszna szarlotka :)
gosia56 19.04.2015 18:03
Na pewno pyszna;)
romanrafal
romanrafal 30.03.2015 18:46
bardzo fajne ciasto
Mama niejadka 29.03.2015 20:43
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak