Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 25 g
mleko 100 ml
miód płynny 2 łyżeczki

Ciasto

mąka pełnoziarnista 250 g
mąka pszenna 250 g
woda 150 ml
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Mieszanka ziaren

słonecznik łuskany 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
len złoty 1 łyżka
otręby gryczane 1 łyżka
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy mleko i cukier, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto
2
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i oliwę.
Krok 2 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto
3
Ziarna mieszamy ze sobą.
Krok 3 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto
4
Do mąki dodajemy zaczyn i 3/4 ziaren. Zagniatamy gładkie ciasto.
Krok 4 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto
5
Formujemy kulę, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Krok 5 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto
6
Ponownie zagniatamy. Znów formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Krok 6 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto
7
Formujemy bułeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 7 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto
8
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Krok 8 - Bułki śniadaniowe z pełnego ziarna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 04.04.2015 08:31
extra bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak