Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaki z serem

5.0
(98)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mleko ciepłe 200 ml
drożdże 30 g
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
mąka 400 g
masło 50 g
sól szczypta

Masa serowa

ser biały 250 g
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaki z serem

1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz po jednej łyżeczce cukru i mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn oraz pozostałe składniki. Zagniatam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
2. Masa serowa: Ser ugniatam widelcem razem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję tworząc prostokąt o wymiarach 50cm x 30cm. Na cieście rozsmarowuję masę serową. Ciasto zwijam w rulon, który następnie kroję w 2 cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.04.2015 07:09
wspaniale wygladają
Wiesława1 29.03.2015 14:19
domowe drożdżówki .Pycha
Mama niejadka 28.03.2015 20:22
super ślimaczki
wwwiolka 28.03.2015 10:18
Bardzo fajny przepis.
kloruś 28.03.2015 10:03
chętnie bym skosztowała!
mirosława4 27.03.2015 22:13
super te ślimaczki
kasiaw 27.03.2015 22:10
Świetne bułeczki
Alex_M 27.03.2015 21:03
lubie takie buleczki
Zdzisław 27.03.2015 20:44
takie słodkości bardzo lubię
IKrakowianka 27.03.2015 20:14
uwielbiam takie
Sroczka 27.03.2015 20:09
Zjadłabym takiego drożdżowego ślimaczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak