Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z "pijanymi" wiśniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1,5 szklanki
woda 6 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 4 łyżki

masa

masło 1 kostka
mleko skondensowane 1 puszka

polewa

masło 100 gram
cukier 3/4 szklanki
mleko 3 łyżki
kakao 3 łyżki
czekolada gorzka 50 gram
wiśnie bez pestek 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z "pijanymi" wiśniami

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier oraz żółtka. Kolejno dodać przesiane przez sitko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać wodę i delikatnie wszystko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić na kratce i przeciąć na dwie równe części.
Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać do niej masę z mleka skondensowanego czekoladowego. Po uzyskaniu gładkiej masy przełożyć biszkopty. Pamiętając, aby wysmarować również wierzch górnego biszkoptu.
Na górny biszkopt wyłożyć odsączone ze spirytusu wiśnie i zalać polewą, którą uzyskamy roztapiając wszystkie pozostałe składniki. Polewę odstawiamy i czekamy aż zgęstnieje. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.03.2015 22:08
Bardzo lubię tego typu ciasta ;)
misia53 27.03.2015 21:15
Przepysznie wyglądające ciasto
Hrabina w kuchni 27.03.2015 20:09
Super ciacho.
Renata9 27.03.2015 18:56
Smaczne ciacho :-)
idealme 27.03.2015 18:25
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak