Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tołpyga 3 płaty bez skóry
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz szczypta
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce

1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, płaty przekrawamy na dwie równe części, z każdej strony lekko oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy, wrzucamy do miski. Wsypujemy zioła i dokładnie, równomiernie nacieramy każdy płat ryby. Wstawiamy na 40 minut do lodówki.

2. Po upływie tego czasu rybę wyjmujemy z lodówki. Jajka rozkłócamy w misce. Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk i dokładnie mieszamy z ostrą papryką. Rybę maczamy w jajku, następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy mocno się nagrzeje, układamy rybę i smażymy po 3 minuty z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak