Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowa rolada z śmietana i delicjami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przełożenie

śmietana 30% 200 gram
skórka z pomarańczy lub limonki 1 sztuka
cukier puder 1 łyżeczka
delicje 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa rolada z śmietana i delicjami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok
Krok 1 - Piernikowa rolada z śmietana i delicjami foto
2
Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości. Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Piernikowa rolada z śmietana i delicjami foto
3
Przełożenie: Do wysokiej miski przelać śmietankę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik oraz cukier puder i ubić na sztywno. Dodać zesty ze skórki pomarańczowej i wymieszać.
Krok 3 - Piernikowa rolada z śmietana i delicjami foto
4
Rozsmarować na biszkopcie i ułożyć delicje. Zrolować i odłożyć na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić na plastry. Smacznego!
Krok 4 - Piernikowa rolada z śmietana i delicjami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 26.03.2015 21:10
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak