Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 400 g
mleko 2% 175 ml
cukier drobny 50 g
jaja 2 szt
drożdże świeże 25 g
masło 50 g

Na wierzch

twaróg 300 g
jajko 1 szt
mleko 1-2 łyżki

Owoce

truskawki świeże 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i mieszać, aż cukier rozpuści drożdże.
Krok 1 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
2
Mleko podgrzewać masłem, aż to drugie się roztopi.
Krok 2 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
3
Do drożdży dodać mleko z masłem-kilka łyżek i tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać 10 min.
Krok 3 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
4
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 4 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
5
Gotowe przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min.
Krok 5 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
6
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 10 dość sporych). Ser wymieszać z cukrem i żółtkiem widelcem.
Krok 6 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
7
Z każdej części ciasta zrobić kwadrat, na który nałożyć łyżkę sera i po 2 plasterki truskawek.
Krok 7 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
8
Potem przeciwległe końce lekko naciągając złożyć do środka i lekko przycisnąć, by się skleiły. To samo zrobić z pozostałymi dwoma końcami. Przełożyć na blachę i zaczekać jeszcze ok. 30 min. Nasmarować jajem wymieszanym z mlekeim.
Krok 8 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto
9
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Przed podaniem posypać pudrem.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, czyli drożdżówki z serem i truskawkami :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.03.2015 23:56
super buły :)
Janina 26.03.2015 16:31
Aż mi w domku zapachniało;)
Malinka 26.03.2015 16:05
@Renata9 miło mi to słyszeć :) Serdecznie polecam moje drożdżowe wyroby :)
Zdzisław 26.03.2015 15:50
takie słodkości bardzo lubię
Renata9 26.03.2015 15:41
Chociaż za drożdżowym ciastem nie przepadam, ale na Twoje wszystkie drożdżowe wypieki na pewno bym się skusiła :-)
msmariusz 26.03.2015 13:48
apetycznie i skusze się
wyattearp 26.03.2015 13:25
smacznie wyglądają
Lucan 26.03.2015 12:58
pachnie dzieciństwem!
Michał2 26.03.2015 12:27
bardzo smaczne
gosia1988 26.03.2015 12:00
ale nabrałam ochoty na takie :)
Alex_M 26.03.2015 11:24
wspaniałe bułeczki :)
Mniam 26.03.2015 11:23
Takie świeże i jeszcze cieplutkie drożdżówki to zjadłabym z chęcią. Najlepiej z kakao :)
Malinka 26.03.2015 10:55
Ostatnio zdolności kulinarne wykazuje mój trzyletni syn, który razem ze mną przygotowuje wszystkie wypieki drożdżowe :)
Bernadeta1 26.03.2015 10:30
Ale smakowicie wyglądają, zazdroszczę Ci takich zdolności, może kiedyś i mi takie wyjdą,
bietka 26.03.2015 10:08
aż mi slinka cieknie na sam widok, mniam pycha :)
pestka 26.03.2015 09:49
wyglądają tak pysznie, że chciałoby się od razu sięgnąć po jedną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak