Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 200 g
mąka pszenna 400 g
woda letnia 190 ml
mleko 2% 190 ml
drożdże świeże 35 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i zaczekać aż się rozpuszczą.
Krok 1 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
2
Mleko wymieszać z wodą i lekko podgrzać. Do rozpuszczonych drożdży wlać kilka łyżek i dodać tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać kwadrans.
Krok 2 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
3
Następnie dodać obie mąki, sól, resztę płynów i zamieszać.
Krok 3 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
4
Na koniec dodać stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i na ok. 45 min. dać do ciepłego miejsca.
Krok 4 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
5
Z gotowego zrobić 12 bułeczek, które wzdłuż należy naciąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zaczekać jeszcze ok. 30 min.
Krok 5 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
6
Wkładać do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (na najniższy poziom dobrze jest dać naczynie z wodą). Piec tak przez 5 min., po czym naczynie wyciągnąć, temp. zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze przez ok. 15-20 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 25.03.2015 22:20
Pyszne:) Uwielbiam domowe bułeczki:)
cooked 25.03.2015 19:00
muszą być niesamowite
RenataZ-et 25.03.2015 18:06
rewelacyjne na śniadanko
Justi2401 25.03.2015 17:57
Jejku jak one cudownie wyglądają, już sobie wyobraziłam takie świeżutkie z masełkiem i dżemem :)
ben-ka 25.03.2015 17:49
Mam krupczatkę, zrobię sobie z niej bułeczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak