Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 300 g
mąka żytnia 125 g
woda letnia 170 ml
jajko 1 szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
masło 60 g
drożdże świeże 25 g

Na wierzch

rukola 1 garść
jajko 1 szt
mleko 2% 1-2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Takie pieczywo jest idealną przekąską, ale również smacznym dodatkiem do kremów :)

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :)

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać cukrem i postawić do rozpuszczenia.
Krok 1 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto
2
Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle letniej wody, by zaczyn był lekko gęsty. Zaczekać ok. 15 min.
Krok 2 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto
3
Następnie dodać resztę mąki pszennej i całą żytnią, resztę wody, sól i stopione masło.
Krok 3 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto
4
Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min.
Krok 4 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto
5
W tym czasie przygotować farsz, czyli ser miksować z rukolą, oliwą i bazylią.
Krok 5 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto
6
Gotowe ciasto rozwałkować, rozłożyć farsz i zwinąć w rulon.
Krok 6 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto
7
Ostrym nożem kroić paski szerokości ok. 5 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odczekać ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem.
Krok 7 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto
8
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Podwójne "R", czyli ricotta i rukola w pieczywie :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 29.03.2015 18:51
KOLEJNY REWELACYJNY PRZEPIS gratuluję pomysłów i efektownego wykonania. Bardzo lubię takie cudeńka kulinarne :)
norweska20 26.03.2015 20:11
warte wypróbowania
jagoda5913 25.03.2015 19:46
Uwielbiam takie
Stenka 25.03.2015 19:03
ciekawy przepis
V_kuchareczka 25.03.2015 18:59
świetny przepis
cukiereczek 25.03.2015 18:32
wyjątkowe
Ania67 25.03.2015 17:28
wspaniałe danie
Konczi 25.03.2015 17:27
elegancki przepis ... porywam :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak