Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z bezami i masą kawową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
ocet 1 łyżka
sól

Beza

cukier 210 g
migdały siekane 150 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 3/4 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
białko 5 szt
sól

Masa kawowa

żółtko jajek 6 szt
cukier 140 g
mąka pszenna 30 g
mąka ziemniaczana 30 g
masło 250 g
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
mleko 600 ml
wódka 3 łyżki

Masa śmietankowa

serek mascarpone 250 g
śmietana 36% 500 g
cukier puder 1/2 szkl
śmietana 1 op. śnieżki

Poncz

herbata 1 szkl
sok z cytryny 1/2 szt
spirytus 1/2 kieliszka
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z bezami i masą kawową

1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.



2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.



3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.

Najważniejsze!

Ja biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.

Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.

Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.

Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny :)

2. Beza: w misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli (ok 5 minut), a następnie po 1 łyżce wsypujemy cukier. Pianę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca i sztywna. Po dodaniu cukru do białek przesiewamy mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i miksujemy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Masę dzielimy na 2 części. Każdą część wykładamy na tortownicę lub pergamin o średnicy 23 cm i pieczemy 25 - 30 minut w 175 *C . Dokładnie studzimy.

3. Masa kawowa: w dużym naczyniu zagotowujemy 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe 100 ml łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami (najlepiej blenderem). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż znacznie zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i dokładnie studzimy. Miękkie masło z pozostałym cukrem ucieramy na puch, dodajemy budyń (stopniowo) i na sam koniec spirytus.

4. Biszkopt dzielimy na 3 części. Tort przekładamy w kolejności:
nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt. Tort wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.

5. Masa śmietankowa: śmietanę 36% razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kremowego serka. Na koniec wsypujemy śnieżkę i jeszcze raz całość dokładnie, ale nie za długo miksujemy.

6. Tort obkładamy masą śmietankową i dekorujemy wg uznania. Tort cały czas przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarka)


UWAGI:

Biszkopt i spody bezowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem.
Tort powinien być gotowy dzień przed podaniem.
Jeżeli planujecie używać do ozdabiania masy cukrowej zrezygnujcie z masy śmietankowej i odłóżcie trochę masy kawowej do dekoracji. Ozdoby cukrowe na śmietanie zwyczajnie się roztopią.
Aby tort wyglądał estetycznie warto zainwestować w obręcz do ściskania. Nie jest droga, a torty wychodzą na bokach idealnie równe i zbite :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 24.12.2016 23:50
Muszę wypróbować przepis
Ada-Gaba 02.07.2016 16:35
smacznie wygląda
IZABELA29 01.07.2016 11:42
zawsze chętnie skosztuję
Katarzyna47 03.10.2015 12:00
Dziękuję świetny przepis.
Ada-Gaba 31.08.2015 21:38
rewelacyjny torcik
Damiano
Damiano 05.04.2015 00:23
fajny torcik
Kuchenka 25.03.2015 19:53
pyszności , pięknie
Justi2401 25.03.2015 17:58
Rewelacyjny! :)
Mniam 25.03.2015 15:57
Też rzucam biszkoptem :) ale jeden raz i nie dodaję wtedy proszku do pieczenia. Tort wygląda przepysznie, moje smaki :)
Agnieszka-87-25 25.03.2015 15:18
apetyczny jest
wyattearp 25.03.2015 14:29
smacznie wygląda
Magula 25.03.2015 14:19
mniam pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak