Sposób przygotowania

1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.



2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.



3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.

Najważniejsze!

Ja biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.

Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.

Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.

Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny :)

2. Beza: w misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli (ok 5 minut), a następnie po 1 łyżce wsypujemy cukier. Pianę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca i sztywna. Po dodaniu cukru do białek przesiewamy mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i miksujemy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Masę dzielimy na 2 części. Każdą część wykładamy na tortownicę lub pergamin o średnicy 23 cm i pieczemy 25 - 30 minut w 175 *C . Dokładnie studzimy.

3. Masa kawowa: w dużym naczyniu zagotowujemy 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe 100 ml łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami (najlepiej blenderem). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż znacznie zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i dokładnie studzimy. Miękkie masło z pozostałym cukrem ucieramy na puch, dodajemy budyń (stopniowo) i na sam koniec spirytus.

4. Biszkopt dzielimy na 3 części. Tort przekładamy w kolejności:
nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt. Tort wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.

5. Masa śmietankowa: śmietanę 36% razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kremowego serka. Na koniec wsypujemy śnieżkę i jeszcze raz całość dokładnie, ale nie za długo miksujemy.

6. Tort obkładamy masą śmietankową i dekorujemy wg uznania. Tort cały czas przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarka)


UWAGI:

Biszkopt i spody bezowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem.
Tort powinien być gotowy dzień przed podaniem.
Jeżeli planujecie używać do ozdabiania masy cukrowej zrezygnujcie z masy śmietankowej i odłóżcie trochę masy kawowej do dekoracji. Ozdoby cukrowe na śmietanie zwyczajnie się roztopią.
Aby tort wyglądał estetycznie warto zainwestować w obręcz do ściskania. Nie jest droga, a torty wychodzą na bokach idealnie równe i zbite :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Magula

    mniam pyszny torcik
  • 0
    36267de07d33750bcec85f27c6d45727
    Opublikowano

    wyattearp

    smacznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka-87-25

    apetyczny jest
  • 0
    to4-8
    Opublikowano

    Mniam

    Też rzucam biszkoptem :) ale jeden raz i nie dodaję wtedy proszku do pieczenia. Tort wygląda przepysznie, moje smaki :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    Justi2401

    Rewelacyjny! :)
  • 0
    237120_kobieta_kolorowe_paznokcie_manicure_kubek
    Opublikowano

    Kuchenka

    pyszności , pięknie
  • 0
    dsc00052
    Opublikowano

    Damiano

    fajny torcik
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    rewelacyjny torcik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Katarzyna47

    Dziękuję świetny przepis.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zawsze chętnie skosztuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    smacznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    Muszę wypróbować przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !