Tort z bezami i masą kawową

Tort z bezami i masą kawową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • ocet

    1 łyżka
  • sól

Beza

  • cukier

    210 g
  • migdały siekane

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    3/4 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • białka

    5 szt
  • sól

Masa kawowa

  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    140 g
  • mąka pszenna

    30 g
  • mąka ziemniaczana

    30 g
  • masło

    250 g
  • kawa rozpuszczalna

    3 łyżki
  • mleko

    600 ml
  • wódka

    3 łyżki

Masa śmietankowa

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 36%

    500 g
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • śmietana

    1 op. śnieżki

Poncz

  • herbata

    1 szkl
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • spirytus

    1/2 kieliszka
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.



2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.



3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.

Najważniejsze!

Ja biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.

Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.

Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.

Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny :)

2. Beza: w misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli (ok 5 minut), a następnie po 1 łyżce wsypujemy cukier. Pianę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca i sztywna. Po dodaniu cukru do białek przesiewamy mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i miksujemy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Masę dzielimy na 2 części. Każdą część wykładamy na tortownicę lub pergamin o średnicy 23 cm i pieczemy 25 - 30 minut w 175 *C . Dokładnie studzimy.

3. Masa kawowa: w dużym naczyniu zagotowujemy 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe 100 ml łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami (najlepiej blenderem). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż znacznie zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i dokładnie studzimy. Miękkie masło z pozostałym cukrem ucieramy na puch, dodajemy budyń (stopniowo) i na sam koniec spirytus.

4. Biszkopt dzielimy na 3 części. Tort przekładamy w kolejności:
nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt. Tort wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.

5. Masa śmietankowa: śmietanę 36% razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kremowego serka. Na koniec wsypujemy śnieżkę i jeszcze raz całość dokładnie, ale nie za długo miksujemy.

6. Tort obkładamy masą śmietankową i dekorujemy wg uznania. Tort cały czas przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarka)


UWAGI:

Biszkopt i spody bezowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem.
Tort powinien być gotowy dzień przed podaniem.
Jeżeli planujecie używać do ozdabiania masy cukrowej zrezygnujcie z masy śmietankowej i odłóżcie trochę masy kawowej do dekoracji. Ozdoby cukrowe na śmietanie zwyczajnie się roztopią.
Aby tort wyglądał estetycznie warto zainwestować w obręcz do ściskania. Nie jest droga, a torty wychodzą na bokach idealnie równe i zbite :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

24.12.2016 23:50
Muszę wypróbować przepis

Ada-Gaba

02.07.2016 16:35
smacznie wygląda

IZABELA29

01.07.2016 11:42
zawsze chętnie skosztuję

Katarzyna47

03.10.2015 12:00
Dziękuję świetny przepis.

Ada-Gaba

31.08.2015 21:38
rewelacyjny torcik

Damiano

05.04.2015 00:23
fajny torcik

Kuchenka

25.03.2015 19:53
pyszności , pięknie

Justi2401

25.03.2015 17:58
Rewelacyjny! :)

Mniam

25.03.2015 15:57
Też rzucam biszkoptem :) ale jeden raz i nie dodaję wtedy proszku do pieczenia. Tort wygląda przepysznie, moje smaki :)

Agnieszka-87-25

25.03.2015 15:18
apetyczny jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat