Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiący chrust

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na chrust

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 4 szt
wódka 30 ml
masło 60 g
cukier 60 g
sól 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 200 g
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Pozostałe składniki

olej do smażenia
cukier puder do posypania
cukier wanilinowy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący chrust

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło pocięte w kostkę i siekać nożem.
Krok 1 - Chrupiący chrust foto
2
Następnie dodać jajka, cukier, sól, wódkę oraz śmietanę. Wymieszać i gęste ciasto wyjąć z miski i wyrabiać na stolnicy aż będzie gładkie.
Krok 2 - Chrupiący chrust foto
3
Rozwałkować ciasto cienko i pociąć na paski o długości ok. 10-13 cm i szerokości ok. 3-4 cm. Naciąć każdy pasek w środku i przekładać przez przecięcie.
Krok 3 - Chrupiący chrust foto
4
Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć chrust z obydwu stron na jasno-złoty kolor.
Krok 4 - Chrupiący chrust foto
5
Usmażone chrusty odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i wystudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Gotowe do chrupania!
Krok 5 - Chrupiący chrust foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.03.2015 17:06
pięknie wyszły Ci te chruściki
misia53 25.03.2015 19:41
piękny kolor mają Twoje chrusciki
Babeczka35 25.03.2015 19:36
Pyszne na deser.
mirosława4 25.03.2015 16:05
ulubione ciastka mego synka
wyattearp 25.03.2015 14:30
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak