Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy Łakomczuchy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 650 400 g
drożdże świeże 10 g
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.
olej rzepakowy 1 łyżka (tłoczonego na zimno)

POSYPKA

białko 1 szt.
siemię lniane
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy Łakomczuchy

Propozycja na puszyste paluchy drożdżowe z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Paluchy to świetna podstawa śniadaniowej kanapki, zabieranej do pracy przez duże łakomczuchy oraz do szkoły przez te mniejsze łakomczuszki ;)

PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i szczypty cukru. Odstawiamy je na chwilę do wyrośnięcia zaczynu.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtko jaja, łyżkę oleju rzepakowego, sól morską oraz cukier i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

2. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy paluchy, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy ziarnami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut.

Blaszkę z paluchami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.03.2015 19:37
Super pyszne.
Asik32 25.03.2015 14:50
pyszniutkie!
Renata9 25.03.2015 13:10
Bardzo smaczne bułeczki
Aleksandra/Olcia 25.03.2015 12:59
super mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak