Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z jagodami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ok. 30 szt.

mąka 1 kg
drożdże świeże 100 gram
mleko 0.5 l.
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól 1 łyżka
jaja 2 szt.
żółtko jajek 2 szt.
cukier 3/4 szkl.
aromat waniliowy 1/2 buteleczki
jagody do nadziania

Lukier

cukier puder 1/2 szkl.
sok z cytryny 2 łyżki
woda ciepła 2 łyżki

Porada

Ja użyłam jagód ze słoiczka ale do bułeczek można użyć swoich ulubionych marmolad, owoców. Bardzo ważne by nie były za rzadkie. Do lukru zamiast soku można dać kwasek cytrynowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jagodami

Kroki postępowania

1
Zaczyn drożdżowy: 1 szkl. mleka podgrzać aby było ciepłe. Dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 4 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie aż rozpuszczą się drożdże. Odstawić.
Jajka i żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Roztrzepać trzepaczką. Dodać rozczyn, roztopione letnie masło i stopniowo mąkę. Ugniatać o miskę, dolewając mleko. Ugnieść aż ciasto będzie odchodzić od miski i zrobi się elastyczne. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Musi podwoić swoją masę.
Krok 1 - Bułeczki z jagodami foto
2
Ciasto rozciągnąć dłońmi i ugnieść ( niezbyt cienko ). Szklanką odbijać placuszki jak na pączki.
Krok 2 - Bułeczki z jagodami foto
3
W rękach rozgnieść bułeczkę i łyżką nałożyć jagody lub marmoladę. Zwinąć bułeczkę i skręcić brzegi. Obtoczyć w mące. Układać na blaszce obsypanej mąką.
Krok 3 - Bułeczki z jagodami foto
4
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 15-20 min., do suchego patyczka.
Lukier: Cukier puder zalać ciepłą wodą., Dodać sok z cytryny i wymieszać. Polać ostygnięte bułeczki.
Krok 4 - Bułeczki z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.04.2015 19:56
niecierpliwie czekam na sezon jagodowy :)
Klausia 07.04.2015 23:02
dobre to :)
Zdzisław 25.03.2015 22:20
takie słodkości bardzo lubię
DorotaZ 25.03.2015 21:39
Uwielbiam jagodzianki:) Te z Twojego przepisu wyglądają obłędnie:)
Magula 25.03.2015 14:19
mniam wyglądają apetycznie
Futka 25.03.2015 13:34
Wspaniałe i niezwykle smaczne bułeczki :)
erym 25.03.2015 13:06
bardzo apetyczne, nie tylko dzieciaki takie uwielbiaja
Malinka 25.03.2015 12:21
Bułeczki bardzo apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak