Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura pomarańczowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcze 3 szt
cukier 50 g
cukier waniliowy 1 torebka
aromat waniliowy 3 krople
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Taka konfitura nie dość, że pasuje do deserów to jeszcze może być świetnym dodatkiem do mięs.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura pomarańczowa

Kroki postępowania

1
W kubku łączymy wodę, cukry, aromat i sok z cytryny. Mieszamy.
Krok 1 - Konfitura pomarańczowa foto
2
Z 2 pomarańczy ocieramy skórkę i wrzucamy do rondla.
Krok 2 - Konfitura pomarańczowa foto
3
W sumie obieramy 3 pomarańcze (dwa zostały nam z ocierania skórki). Miąższ kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla.
Krok 3 - Konfitura pomarańczowa foto
4
Zalewamy przygotowanym syropem i gotujemy.
Krok 4 - Konfitura pomarańczowa foto
5
Po 30 minutach syrop odcedzamy, nie wylewając go.
Gotujemy około godziny, stopniowo dolewając wcześniej odlany syrop.
Zdejmujemy z ognia, zostawiamy na noc do ostygnięcia.
Krok 5 - Konfitura pomarańczowa foto
6
Następnego dnia przekładamy na patelnię i smażymy około 30 minut.
Wkładamy do czystego i wyparzonego słoika i wekujemy.
Krok 6 - Konfitura pomarańczowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.03.2015 09:51
musi być pyszna!
wwwiolka 25.03.2015 09:22
Bardzo fajny przepis.
miodunka 25.03.2015 09:20
pyszna to chałeczki!!
Futka 25.03.2015 08:34
Świetna, aromatyczna i bardzo smaczna konfiturka :)
olkaaa 25.03.2015 07:22
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak