Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Ozorek cielęcy z chrzanem i młodymi buraczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki cielęce 4 szt. (surowe)
buraczki 12 szt.
chrzan 1 korzeń
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
cebula 2 szt.
seler 1/2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżka
woda mineralna 1/2 l (niegazowana)
śmietana 18 proc 4 łyżki
trybula 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Ozorek cielęcy z chrzanem i młodymi buraczkami

Przygotować solankę: 0,5 litra wody zagotować z 4 łyżkami soli morskiej, listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i łyżką kolorowego pieprzu, gotować 6 minut, a następnie schłodzić do temperatury pokojowej. Ozorki cielęce umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do plastikowego pojemnika, zalać wcześniej przygotowaną solanką, zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na cztery dni. Ozorki wyjąć z solanki, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z wody i warzyw ugotować wywar, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać ozorki cielęce, przykryć garnek i gotować przez godzinę. Ozorki wyjąć z wywaru i obrać ze skórki.
Buraczki ugotować do miękkości i obrać. Ozorki pokroić w cienkie plastry, wraz z buraczkami ułożyć na półmisku. Udekorować świeżo tartym chrzanem, śmietaną i gałązkami trybuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 26.12.2015 23:12
doskonałe połączenie
Internetowa Kuchnia 25.03.2015 09:19
Świetnie wygląda :)
miodunka 24.03.2015 18:05
wygląda przepysznie tylko to mięsko odstrasza!!!
erym 24.03.2015 15:51
o matko jak tu pieknie, arcydzielo kulinarne!
Wiktoria29 24.03.2015 15:40
podane jak dzieło sztuki na talerzu, świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak