Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LAWENDOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM NADZIANE MOZZARELLĄ

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone wieprzowe 500 gram
czosnek 3 zabki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
ser mozarella 1 opakowanie mini kulek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
lawenda 1 łyżka

Sos

pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
cukier 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 3 łyzki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
Bazylia suszona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: LAWENDOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM NADZIANE MOZZARELLĄ

Kroki postępowania

1
1/ Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawy, lawendę i zioła. Wymieszać i dobrze wyrobić. Każdą kulkę mozzarelli oblepić mięsem tak by powstały pulpety wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki mięsne wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut (8-10) na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową.
Krok 1 - LAWENDOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM NADZIANE MOZZARELLĄ  foto
2

2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy. Pomidory przelać do garnuszka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszkloną cebulę i przyprawy. Chwilę gotować, dodać przecier pomidorowy i podlać odrobiną wody. Zagotować. Wystudzić, zmiksować blenderem. Do gotowego sosu dodać pulpeciki wcześniej ugotowane i razem z sosem zagotować.
Krok 2 - LAWENDOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM NADZIANE MOZZARELLĄ  foto
3
Podawać z makaronem.
Krok 3 - LAWENDOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM NADZIANE MOZZARELLĄ  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MC_S 06.07.2016 08:00
Wczoraj robiłem (Pyszność )ale bez sera. Następnym razem z serem zrobię , musi być przepyszne, tak jak sznycle właśnie z serem w środku. BAJERKA Pozdrawiam
pestka 24.03.2015 15:37
pyszny obiad
Ola1young 24.03.2015 15:23
ciekawe danie ,dla mnie nowość
kanu83 24.03.2015 15:09
bosko sie prezentuja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak