Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny krem z marchewki z marynowanym imbirem i krewetkami Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
masło 2 łyżki
cebula 3 szt.
marchew 1 kg
pietruszka 1 szt.
imbir marynowany 2 łyżki
sok z pomarańczy 200 ml
bulion warzywny 1 l
mleko kokosowe 100 ml
śmietanka 36% 100 ml
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
kolendra 1 pęczek
krewetki królewskie 4 szt.
szczypiorek
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny krem z marchewki z marynowanym imbirem i krewetkami Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry pietruszkę i marchew. Całość dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać drobno posiekany imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe, śmietanę i posiekaną kolendrę, doprawić do smaku. Zupę zagotować. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać większą ilość rosołu.
Tak przygotowany, aromatyczny krem marchewkowy podawać z usmażonymi na oliwie z czosnkiem krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 24.03.2015 21:07
Pycha! Pominiemy kolendrę (zastąpimy ew ziarnami ;) Yummy!
kasienka23 24.03.2015 20:42
bardzo fajny przepis!
Kolorowa 24.03.2015 18:49
Podoba mi się taki przepis. Wypróbuję go !
Internetowa Kuchnia 24.03.2015 14:45
Wygląda niezwykle smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak