Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

KOZIE TZATZIKI

jogurt grecki 150 g
jogurt naturalny 150 g (kozi)
ogórek zielony 1 szt.
czosnek 2 ząbki
koper świeży 1 mały pęczek
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

KOPERKOWE PLACKI ZIEMNIACZANE

ziemniaki 4 - 5 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Koperek suszony Prymat 1,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste placuszki ziemniaczane z koperkiem, otulone sosem tzatziki z wyraźną nutą koziego jogurtu.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotowujemy kozie tzatziki.

Umytego i osuszonego ogórka (wraz ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puścił sok.

Koperek bardzo drobno siekamy.

Do miseczki dodajemy oba jogurty (kozi oraz grecki), oliwę z oliwek, odsączone z nadmiaru soku kawałki ogórka, posiekany koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Sos wstawiamy do lodówki i schładzamy. W ten sposób tzatziki nabiorą wyrazistości, a aromaty i smaki użytych składników dobrze będą ze sobą współgrać.
Krok 1 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
2
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.

Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę oraz ząbek czosnku. Wszystko miksujemy przez około 20 sekund.

* Miksowanie tych składników sprawi, że placki będą mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu i napowietrzeniu.
Krok 2 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
3
Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawy:

- suszony koperek,
- szczyptę kurkumy,
- ostrą paprykę (około 1/4 łyżeczki)
- sól morską
- czarny pieprz.

Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
4
Placki smażymy z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Krok 4 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
5
Po usmażeniu, placuszki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z wcześniej przygotowanymi kozimi tzatzikami, które podczas przygotowywania placków nabrały odpowiedniej wyrazistości.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 25.03.2015 08:37
wspaniałe!!! uwielbiam takie placki :)
caralajna 24.03.2015 19:09
coś pysznego :)
RenataZ-et 24.03.2015 17:02
super pomysł :)
dodi 24.03.2015 15:15
ale bym takie zjadła
Ania67 24.03.2015 14:40
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak