Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto malinowa chmurka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

żółtko jajek 6 szt
cukier 10 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 15 dkg
mąka tortowa 20 dkg
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

beza

białko 6 szt
cukier 25 dkg

masa

śmietana 30% 750 ml
fix do śmietany 4 szt
serek mascarpone 500 gram

pozostałe składniki

migdały w płatkach 10 dkg
galaretka czerwona 2 szt
maliny świeże 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowa chmurka

Zrobić ciasto: zmiksować żółtka z cukrem oraz margaryną. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto na dwie blaszki.
Zrobić bezę z białek i cukru, a następnie wyłożyć ją na oba placki. Posypać płatkami migdałów i piec około 40 minut 1 temperaturze 160 stopni.
Z podanych składników zmiksować masę.
Dwie galaretki (najlepiej malinowe) rozpuścić w trzech szklankach wody. Dodać maliny i zostawić aby galaretka minimalnie stężała.
Na koniec przełożyć ciasto: na 1 placek dać połowę masy, na to wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem.
Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.03.2015 10:38
ładnie wygląda
Krzysztof15 24.03.2015 07:02
super ciasto
as28 23.03.2015 21:18
smaczne ,
bietka 23.03.2015 20:56
ale pyszności :)
irenka 23.03.2015 20:18
pyszniutkie ciacho
Rysia 23.03.2015 20:06
Pyszniutkie...
Jadwiga/Jaga85 23.03.2015 19:50
pyszne ciasto!
Megg 23.03.2015 19:29
bardzo apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak