Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka po bretońsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składnik podstawowy

jajko 7 - 8 sztuk

Sos

pieczarki 200 g
cebula 1 mała sztuka
por (biała część) 1 sztuka
bulion warzywny 1/2 l
śmietana 18 proc 6 łyżek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po bretońsku

W niedużym garnku zagotować bulion.
Oczyszczony por, cebulę oraz pieczarki pokroić w cienkie półplasterki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i przełożyć do bulionu. Doprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Pod koniec gotowania zaprawić sos mąką rozrobioną w śmietanie – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i podzielić na połówki.
Sos przelać na półmisek i ułożyć na nim połówki jajek. Całość posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 25.03.2015 08:43
bardzo mi sie podoba pomysł
jasiek 24.03.2015 12:50
zrobię na Wielkanoc
Internetowa Kuchnia 23.03.2015 19:11
Świetnie wyglądają :) muszę spróbować
Bernadeta1 23.03.2015 17:56
super śniadanie z takimi jajkami
Skotka 23.03.2015 17:44
Bardzo ciekawy przepis:) Wypróbuję na Wielkanoc:)
Gocha29 23.03.2015 17:20
Bardzo ciekawa propozycja
mysza75 23.03.2015 16:49
fajny sosik do jajek
Ewa104 23.03.2015 16:40
Bardzo fajny sposób na zaserwowanie jajek.A Wielkanoc niebawem.
Sroczka 23.03.2015 16:32
Z chęcią zjadłabym takie jajka.
Stenka 23.03.2015 16:32
ładnie podane
Beatris 23.03.2015 16:22
Pyszne jajeczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak