Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

ciecierzyca 1 szklanka
sezam 200 g
woda zimna 1/3 szklanki
oliwa 1/3 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
ząbki czosnku 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól

do posypania/polania

oliwa
natka pietruszki
Papryka słodka mielona Prymat
papryka w płatkach

Porada

Zamiast sezamu można użyć gotowej pasty sezamowej tahini. Podana ilość ciecierzycy dotyczy suchego produktu przed gotowaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus

Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być złote/brązowe bo pasta będzie gorzka. Ziarna sezamu miksujemy w blenderze kielichowym. Najlepiej robić to pulsacyjnie lub w trybie 30 sekund miksowania 30 sekund przerwy. Na początku sezam będzie miał konsystencje mokrego piasku z czasem stanie się coraz bardziej płynny. Jeśli bardzo trudno się go miksuje można dodać łyżkę oleju sezamowego lub innego. Potrwa to kilka minut i wymaga mocnego blendera ale warto. Jeśli nie chcemy bawić się z sezamem możemy użyć szklanki gotowej pasty sezamowej tahini.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli lodowatą wodę a następnie oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 09.03.2016 23:43
Cudownie podane!!
foczka-ks 03.02.2016 18:58
hummus , fajna pasta
Klausia 28.09.2015 08:39
pięknie podana
Stenka 05.08.2015 08:14
warto zrobić
Internetowa Kuchnia 23.03.2015 19:40
Bardzo apetyczne, muszę zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak