Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa wędzona 100 g
boczek wędzony 100 g
szynka wieprzowa wędzona 100 g
natka pietruszki
ogórki kwaszone 4 szt.
kapary 10-15 szt.
rosół drobiowy
grzyby suszone
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
cytryna 1 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat
oliwki zielone
oliwki czarne
przecier pomidorowy
olej rzepakowy

Porada

Do zupy najlepiej nadadzą się podgrzybki lub prawdziwki.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Kroki postępowania

1
3 rodzaje wędzonek kroimy w cienkie paski i podsmażamy w dużym garnku. Po chwili dodajemy pokrojona w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze 3-4 minuty
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
2
Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby (wcześniej namoczone), 3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki i przecier pomidorowy. Zalewamy rosołem z kury i czekamy aż zupa się zagotuje. Kolejną czynnością będzie dodanie do zupy liścia laurowego, 5 ziaren ziela angielskiego i 4 pokrojonych w paski ogórków kwaszonych.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
3
Następnie dodajemy 10-15 sztuk posiekanych kaparów oraz czarne i zielone oliwki pokrojone w paski. Do garnka wlewamy wodę w której moczyły się suszone grzyby, trochę soku z ogórków i płynu z kaparów.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
4
Soliankę podajemy z ćwiartką cytryny, kwaśną śmietaną i posiekanymi liśćmi pietruszki.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak