Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

jajko 5 szt
margaryna 250 g
cukier 200 g
mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryna 1 szt
sól 1 szczypta

krem

sok z cytryny 100 ml
mleko 2% 150 ml
budyń śmietankowy 1/2 opakowania - z cukrem
cukier puder 1/2-1 łyżka
masło 100 g

lukier i dekoracja

cytryna 1 szt
cukier puder 1 szklanka (250 ml - około)
skórka cytrynowa do dekoracji

Dodatkowo do przygotowania blachy

masło lub margaryna
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 1 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
2
Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku. Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy do białości dodając cukier oraz masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok stale ucierając.
Krok 2 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
3
Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno.
Krok 3 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
4
Ubite białka przekładamy co utartych żółtek
Krok 4 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
5
Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 5 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
6
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 6 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
7
Ponownie mieszamy łyżką.
Krok 7 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
8
Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto
Krok 8 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
9
Pieczemy babkę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Krok 9 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
10
Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 10 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
11
Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto. Wyłączamy grzanie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder.
Krok 11 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
12
Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki.
Krok 12 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
13
Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru.
Krok 13 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
14
Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową. Babkę wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 14 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 23.03.2015 17:46
Pyszna babeczka:)
Czyki 23.03.2015 17:10
Cudownie wygląda i tak prosto opisana, że nawet ktoś początkujący w ciemno może ją zrobić :) super:)
mirosława4 23.03.2015 17:06
smaczna babeczka teraz na czasie :)
mysza75 23.03.2015 16:49
jaka wypasiona babka
Janina 23.03.2015 16:39
Super babka;)
Beatris 23.03.2015 16:25
Pyszniutka babeczka:)
gosia1988 23.03.2015 16:11
rewelacyjna babka
IKrakowianka 23.03.2015 16:08
bardzo apetyczna
Wiesława1 23.03.2015 15:51
Pyszna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak