Wielkanoc: Żurek w chlebie

Wielkanoc: Żurek w chlebie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • zakwas na żur

    0,5 l
  • boczek

    10 dag
  • kiełbasa biała

    4 szt.
  • woda

    1,5 l
  • czosnek

    2 ząbki
  • borowiki

    4 suszone
  • mąka

    2 łyżki
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego

    3 łyżki
  • kości schabowe

    500 g (wędzone)
  • jajka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Żurek w chlebie
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Żurek w chlebie
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Włoszczyznę i wędzone kości włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w kostkę i przełożyć z powrotem do garnka.
Krok 3 - Wielkanoc: Żurek w chlebie
Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojone grzyby. Doprawić przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie gotować przez ok. 10-20 min.
Krok 4 - Wielkanoc: Żurek w chlebie
Pod koniec gotowania odlać ½ szklanki powstałej zupy, połączyć z mąką, ponownie wlać do zupy i zagotować.
Krok 5 - Wielkanoc: Żurek w chlebie
Gotowy żurek przelać do talerzy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

17.03.2018 18:09
Smakowity żurek;)

IZABELA29

26.04.2017 07:08
Wow, pysznie wygląda :)

zmagdalena222

27.01.2017 15:51
Pyszna potrawa, a jeszcze lepszy efekt podania jej.

Klausia

11.04.2016 14:19
piękne zdjęcie :)

asiatok

07.04.2016 10:47
Uwielbiam! A tak podany kusi nieprzeciętnie!

Megi

23.03.2016 12:47
idealny na świeta

Jastinka

15.03.2016 09:16
Muszę spróbować.

Klaudynka

09.03.2016 12:32
Klasyka na Wielkanoc - na pewno pojawi się u nas na stole :)

Maridka19

07.03.2016 09:28
Super pomysł :)

ben-ka

26.07.2015 21:51
Tak podany żurek smakuje wyjątkowo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat