Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knopers

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt orzechowy

jajko 5 szt
mąka 100 g
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Biszkopt czekoladowy

jajko 6 szt
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Masa orzechowa

mleko 1 szkl
cukier 1/2 szkl
margaryna 1 szt
mleko w proszku 2 szkl
kakao 1 łyżka
orzechy włoskie 1/2 szkl

Masa czekoladowa

margaryna 375 g
nutella 4 łyżki
spirytus 2 łyżki

Masa budyniowa

mleko 3,2% 2 szkl
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 op
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 5 szt
jogurt naturalny 140 ml
margaryna 1 szt

Oraz

wafle tortowe 2 szt
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Knopers

Kroki postępowania

1
Biszkopt orzechowy:
Orzechy zmielić lub drobno posiekać. Białka ubić z cukrem dodać żółtka a następnie wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy z bułką tartą. Ciasto wylać na blachę wyrównać powierzchnie i upiec do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.
Krok 1 - Knopers foto
2
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka a następnie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej. Ciasto wylać na blachę wyrównać powierzchnie i upiec do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.
Krok 2 - Knopers foto
3
Masa orzechowa:
Orzechy zmielić.
Miękką margaryną utrzeć. Mleko zagotować z kakao i cukrem. Ostudzić.
Do utartej margaryny dodawać na przemian mleko w proszku i mleko z kakao.
Na końcu dodać orzechy
Krok 3 - Knopers foto
4
Na jeden wafel wyłożyć 1/2 części masy orzechowej i przykryć biszkoptem orzechowym. Wstawić do lodówki
Krok 4 - Knopers foto
5
Masa czekoladowa:
Miękką margaryną dokładnie utrzeć , dodać nutellę i alkohol.
Krok 5 - Knopers foto
6
Na ciasto orzechowe wyłożyć 1/2 cześć masy czekoladowej i przykryć biszkoptem czekoladowym.
Krok 6 - Knopers foto
7
Masa budyniowa: Część mleka zagotować z cukrze a w reszcie rozmieszać żółtka i mąki . Ugotować budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć dodać budyń i jogurt.
Krok 7 - Knopers foto
8
Na ciasto kakaowe wyożyć masę budyniową przykryć ciastem orzechowym wyłożyć masę czekoladową przykryć biszkoptem czekoladowym wyłożyć masę orzechową przykryć waflem i polać polewą. Wstawić do lodówki,
Krok 8 - Knopers foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 23.03.2015 16:47
Super, naprawde wysokie :)
Smaczna_B 23.03.2015 16:40
Imponujące to ciasto!!
Małgorzata Pin 23.03.2015 15:49
Coś dla mnie, super.
Zdzisław 23.03.2015 15:09
takie słodkości bardzo lubię
dodi 23.03.2015 14:46
ale piękności wyszły
IwonaDD 23.03.2015 13:23
wow. robi wrażenie!!!!!!
paulette17 23.03.2015 13:09
Łoł ... efektowne ciasto ! :)
Anna169Hosz 23.03.2015 12:53
Wygląda fantastycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak