Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczeń w ziołowej kruszonce to idealne dania na wielkanocny obiad. Zwłaszcza gdy podacie ja w towarzystwie buraczków. 

Składniki:

udziec cielęcy 1,8 kilograma
cebula 2 sztuki
natka pietruszki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy
chrzan tarty
ćwikła z chrzanem

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem foto
2
Mięso umyć i oczyścić. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem. Cebule posiekać, przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką rozmarynu, tymianku i świeżą natką. Powstałą mieszanką natrzeć mięso.
Krok 2 - Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem foto
3
Rozgrzać szeroki rondel lub patelnię i z każdej strony obsmażyć mięso. Następnie przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Krok 3 - Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem foto
4
Mięso w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika a następnie zawinąć na kwadrans w folię aluminiową by odpoczęło.
Krok 4 - Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem foto
5
Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z tartym chrzanem Smak i ćwikłą.
Krok 5 - Wielkanoc: Pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.01.2016 18:11
Ta kruszonka w nazwie wprowadza w błąd bo kompletnie jest niezauważalna.
strzelec02 26.08.2015 17:51
Smakowitości.
Kasiaaa 14.04.2015 21:37
Super :) :)
Klausia 31.03.2015 13:52
cudowne mięsiwo :)
Norgiusz 31.03.2015 08:12
Bardzo fajny przepis.
Pyszota 23.03.2015 13:44
pięknie wygląda
Noruas 23.03.2015 12:35
Cudne danie, a jakie piękne zdjęcie!
aginaa 23.03.2015 12:30
ale to musi byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak