Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pasztet z kurczaka

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet z kurczaka to świetny dodatek do ulubionego pieczywa czy sałatek. Jest bardzo delikatny w smaku i cieszy się ogromnym powodzeniem, zaraz po zaserwowaniu go na stole. Zobaczcie sami!

Składniki:

kurczak 1/2 szt.
wątróbka cielęca 300 g
słonina 100 g
seler 1 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
pieczarki 100 g
cebula biała 1 duża
jaja 4 szt.
bułka czerstwa 1 szt.
masło 3 łyżki
ziele angielskie
Owoc jałowca cały Prymat
imbir
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
chrzan tarty
ćwikła z chrzanem Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pasztet z kurczaka

Pasztet drobiowy to danie mięsne, które przygotowuje się w głównej mierze z mięsa drobiowego, ale często wzbogaca się jego smak innymi rodzajami. Podobnie jak w tym przepisie, pasztet z kurczaka wzbogacony został dodatkiem wątróbki cielęcej i słoniny. 

Wszystkie rodzaje mięsa wraz z warzywami, sprawiają, że pasztet jest bardzo aromatyczny, pełen smaku, a także wyróżnia się kremową strukturą. Pasztet z kurczaka jest popularną potrawą, szczególnie podczas świąt, takich jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie, kiedy to podaje się go na zimno jako dodatek do kanapek lub jako element klasycznego wielkanocnego stołu. Pasztet drobiowy można również przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej, zastępując mięso roślinnymi odpowiednikami i wykorzystując odpowiednie przyprawy.

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka foto
2
Kurczaka umyć, podzielić na kawałki. Warzywa (bez cebuli i pieczarek) umyć, obrać i razem z kurczakiem przełożyć do garnka. Dodać przyprawy, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Po kwadransie wyjąć słoninę, a pod koniec gotowania osolić. W międzyczasie przygotować pieczarki i cebulę – umyć, obrać i posiekać w plasterki. Przełożyć do garnka wraz z wątróbką, dodać ok. 100 ml z wywaru z kurczaka i dusić kwadrans pod przykryciem.
Krok 2 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka foto
3

Kajzerkę namoczyć w miseczce. Przygotować formę keksową – wysmarować ją tłuszczem, a dno wyłożyć słoninę pokrojoną w cienkie plasterki.

Krok 3 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka foto
4

Ugotowane mięso kurczaka, słoninę, wątróbkę z pieczarkami i cebulą oraz namoczoną bułkę przecisnąć przez maszynkę lub zmiksować. Do masy dodać 2 całe jajka, 2 żółtka, sól, pieprz, imbir, gałkę i jałowiec do smaku. Wymieszać starannie i przełożyć masę do formy. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około godzinę.

Krok 4 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka foto
5
Upieczony pasztet wystudzić, wyjąć z formy i podawać z buraczkami ćwikłowymi i chrzanem Smak.
Krok 5 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka foto

Jeśli spodobał Wam się przepis na pasztet drobiowy, koniecznie sprawdźcie inne przepisy na pasztet, które cieszą się dużą popularnością w serwisie Doradca Smaku. 

Pasztet drobiowy Pasztet wieprzowo-drobiowy Pasztet wielkanocny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna 09.04.2023 05:57
Chciałam zrobić wg tego przepisu ale w opisie wykonani zniknęła słonina. co z nią po wyjęciu z gotowania?
Doradca Smaku 11.04.2023 09:33
Słoninę trzeba zmiksować, razem z wątróbką, kurczakiem, warzywami...
dodi 06.03.2016 14:37
same pyszności
iskierka.ag 30.03.2015 19:27
Aromatyczny i bardzo lekki, w sam raz dla mnie :) Wygląda do tego pysznie.
cukiereczek 26.03.2015 17:36
domowy, smaczny bez chemii
Ola1young 23.03.2015 15:06
bardzo apetyczny i ładnie podany pasztet :)
Róża1 23.03.2015 13:48
świetny pomysł na super świąteczny pasztecik :-)
Noruas 23.03.2015 12:35
Fajny pomysł na pasztecik
Asik32 23.03.2015 11:40
ten pasztecik wygląda smakowicie mam ochotę go zrobić:)
marcia7 23.03.2015 11:29
na święta będzie idealny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak