Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona wołowina we własnym sosie

5.0
(212)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na duszoną wołowinę we własnym sosie. Duszona wołowina, odpowiednio zamarynowana i doprawiona to pyszny obiad, jeśli podamy ją z ziemniaczkami i mizerią.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 500 gramów
mąka 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula biała 2 sztuki
śmietana 18% 100 mililitrów
olej do smażenia
woda 150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wołowina we własnym sosie

Dobrze przyrządzona duszona wołowina rozpływa się w ustach. Ten przepis jest dość prosty. Kluczowy jest dobór mięsa - to może być antrykot, rozbratel, udziec. Dopraw, obsmaż i duś w wodzie z cebulą i przyprawami. Z wody, cebuli i soków z mięsa powstanie pyszny sos, który możesz zabielić śmietaną.

Kroki postępowania

1

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i oprószamy mąką.

Krok 1 - Duszona wołowina we własnym sosie foto
2

Obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju na jasnobrązowo z każdej strony. Przekładamy do rondelka.

Krok 2 - Duszona wołowina we własnym sosie foto
3

Cebule kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu pozostałym na patelni i przekładamy do rondelka.

Krok 3 - Duszona wołowina we własnym sosie foto
4

Wlewamy wodę i dusimy do miękkości mięsa (w razie potrzeby możemy jej dolać).

Krok 4 - Duszona wołowina we własnym sosie foto
5

Gotową wołowinę przekładamy na półmisek, kroimy w dość grube plastry. Do rondelka wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy i tak powstałym sosem polewamy mięso.

Smacznego!

Krok 5 - Duszona wołowina we własnym sosie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jack 3 tygodnie temu
Bez szału . Czuć smak wołowiny ale bez tego czegoś .
berys18 25.11.2015 07:27
wygląda wspaniale, pysznie
adelajda 28.03.2015 16:58
moje ulubione mięsko, szkoda że takie drogie
gosia56 24.03.2015 18:33
pyszne mięsko;)
norweska20 23.03.2015 10:35
chętnie bym zjadła
ben-ka 23.03.2015 10:30
Apetyczna wołowinka, lubię taką:)
Ewelina1991 23.03.2015 08:03
pysznie wygląda
w mojej kuchni 23.03.2015 01:03
takie danie można zjeść ze smakiem
Adamorek 22.03.2015 21:35
cudowne to mięso
Sroczka 22.03.2015 21:03
Zjadłabym takie mięsko na obiad.
Beatris 22.03.2015 20:59
Smakowicie przygotowane mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak