Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 1 szt
ugotowane ziemniaki 1,5 kg
mąka 2 szkl
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna Kucharek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cebula
pieczarki 1/2 kg
cebula podsmażona 1/2 kg
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem

KOPYTKA
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić gdy będą ziemniaki zimne przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie.
Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, wybierać cedzakiem na talerz.
Gdy nie wrzucimy kopytek od razu do wody to ciasto szybko rzednie i wszystko się poskleja.

SOS PIECZARKOWY
Pieczarki myjemy i kroimy je w plastry, dusimy w rondelku na smalcu przez 15 minut, dodajemy usmażoną cebulkę pokropioną w kostkę, listek laurowy, Vegetę oraz sól i pieprz.
Pieczarki podlewamy 1 szkl gotowanej wody. Gotujemy, na końcu 2 łyżki mąki rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do pieczarek by zagęścić sos, zagotowujemy na końcu dodajemy natkę pietruszki.
Kopytka polewamy sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa 12.03.2011 15:47
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak