Kopytka z sosem

Kopytka z sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • ugotowane ziemniaki

    1,5 kg
  • mąka

    2 szkl
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa uniwersalna Kucharek

  • liść laurowy

    1 szt
  • cebula

  • pieczarki

    1/2 kg
  • cebula podsmażona

    1/2 kg
  • smalec

    (do smażenia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KOPYTKA
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić gdy będą ziemniaki zimne przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie.
Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, wybierać cedzakiem na talerz.
Gdy nie wrzucimy kopytek od razu do wody to ciasto szybko rzednie i wszystko się poskleja.

SOS PIECZARKOWY
Pieczarki myjemy i kroimy je w plastry, dusimy w rondelku na smalcu przez 15 minut, dodajemy usmażoną cebulkę pokropioną w kostkę, listek laurowy, Vegetę oraz sól i pieprz.
Pieczarki podlewamy 1 szkl gotowanej wody. Gotujemy, na końcu 2 łyżki mąki rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do pieczarek by zagęścić sos, zagotowujemy na końcu dodajemy natkę pietruszki.
Kopytka polewamy sosem pieczarkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolaxa

12.03.2011 15:47
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat