Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini croissanty

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna typ 500 250 g
masło zimne 150 g
mleko ciepłe 120 ml
drożdże świeże 25 g
cukier 45 g
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

jajko 1 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mini croissanty

Kroki postępowania

1
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i za pomocą widelca łączymy mąkę z masłem. Ważne aby w mące były grudki masła. Na koniec wlewamy roztwór z drożdży i delikatnie mieszamy tak aby nie rozetrzeć kawałków masła.

Ciasto owijamy folią spożywczą i zagniatamy tworząc kwadrat. Chowamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do lodówki na kolejne 30 minut.
Krok 1 - Mini croissanty foto
2
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanym mąką blacie. Krótsze boki ciasta składamy do środka, następnie dłuższe i obracamy ciasto tak, aby zagięcia były pod spodem. Ten proces wałkowanie powtarzamy 4-5 razy. Kiedy ostatni raz złożymy ciasto, owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Mini croissanty foto
3
Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni na kształt prostokąta. Prostokąt przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy ciasto w trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy nadając mu kształt rogalika.
Krok 3 - Mini croissanty foto
4
Croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Rogaliki wkładamy na 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy mini croissanty jeszcze 10-15 minut (w zależności od ich wielkości).

Studzimy na kratce.
Krok 4 - Mini croissanty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 24.04.2016 09:55
poproszę na śniadanko :-)
dollce 22.03.2015 21:37
wyglądają apetycznie
DorotaZ 22.03.2015 17:40
Smakowicie wyglądają:)
Stenka 22.03.2015 12:54
apetycznie wyglądają
Janina 22.03.2015 12:28
Pyszności, mniam;)
Krystyna32 22.03.2015 11:50
bardzo apetyczne
kanu83 22.03.2015 11:23
pychotka na sniadanie
IZABELA29 22.03.2015 11:00
apetyczne
Mniam 22.03.2015 10:07
Parę takich rogalików schrupałabym do porannej kawy :)
joanna43 22.03.2015 09:58
urocze i piękne
Edith85 22.03.2015 09:41
pyszne na śniadanko, do tego kakao...marzenie :)
Konczi 22.03.2015 09:30
cudnie wyglądają :D
Futka 22.03.2015 08:42
Wyszły prześliczne! :) Prezentują się bardzo smakowicie :)
Lucan 22.03.2015 08:34
małe i urocze,miałaś trochę z nomi zabawy:)
Renata9 22.03.2015 07:35
Bardzo smaczne :-)
Motorek 22.03.2015 06:19
pyszne rogaliki
tytka 21.03.2015 23:53
pięknie wyglądają
Wafelek2601 21.03.2015 23:35
Mniam, ale pyszne
RenataZ-et 21.03.2015 23:19
super wyglądają
norweska20 21.03.2015 23:07
chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak