Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą jęczmienną

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 4 1/2 szkl
mleko ciepłe 1 1/2 szkl
żółtko jajek 1 duże
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki

FARSZ

kasza jęczmienna 1 szkl
kurczak 1 udko
marchew 2 szt
seler naciowy 1 łodyga
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4-6 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
masło 1 łyżka
boczek wędzony ok 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby zakryła całe mięso - ok 2,5l. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy woda się zagotuje dobrze posolić.
Krok 1 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
2
Po 20min wsypać kaszę jęczmienną i gotować kolejne 20min, aż kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa i pokroić. Kaszę odcedzić na sitku zachowując wywar. Wybrać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Krok 2 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
3
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn w większości odparuje.
Krok 3 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
4
Dodać mięso i kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć, a w razie potrzeby podlać wywarem. Odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
5
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta.
Krok 5 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
6
Kłaść łyżeczką porcję kaszy i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
7
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku.
Krok 7 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 22.03.2015 16:46
Mnie korca od dawna więc zapiszę sobie przepis i może tym razem zrobię :)
Bernadeta1 22.03.2015 15:29
koniecznie muszę takie zrobić, wyglądają pysznie i tak na pewno smakują
Mancia w kuchni 22.03.2015 10:14
super farsz, do wypróbowania ;)
ben-ka 22.03.2015 08:54
Z takim farszem pierogów nie robiłam, podoba mi się pomysł.
monikaT83 22.03.2015 08:01
bardzo ciekawy i inspirujący pomysł:)
Mniam 22.03.2015 00:01
@Cynamonka warto! Jak lubisz kaszę to jak najbardziej :) z jęczmienną robiłam pierwszy raz i nie mogłam się nimi najeść. Z kaszą gryczaną i twarogiem też są pyszne :)
Lis 21.03.2015 21:26
Ciekawy pomysł na pierogi:)
Cynamonka 21.03.2015 21:21
Co rusz gdzieś wpada mi w oczy przepis na pierogi z kaszą, ale jakoś nie mogę się przełamać :D Warto? :D
Skotka 21.03.2015 20:59
Ciekawy przepis, jeszcze takich nie robiłam:)
Beatris 21.03.2015 20:32
Dużo bym dała za porcyjkę... :)
Konczi 21.03.2015 20:22
pysznie u Ciebie :)
jasiek 21.03.2015 20:10
bardzo ciekawy farsz
Wiktoria29 21.03.2015 19:57
ciekawy farsz, nie jadłam takich pierogów
gosia56 21.03.2015 19:38
Super muszę takie też zrobić na pewno pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak