Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z tuńczykiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 25 g
oliwa 50 ml
mleko ciepłe
woda ciepła
sól do smaku
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta

SOS POMIDOROWY

koncentrat pomidorowy
woda ciepła
cukier trzcinowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

DODATKI

tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (kawałki)
ser cheddar
papryka czerwona 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pieczarki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Propozycja na pizzę z tuńczykiem, pieczarkami, warzywami i serem Cheddar na delikatnym cieście drożdżowym.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę.

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk.

Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.
Krok 1 - Pizza z tuńczykiem foto
2
Spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym z koncentratu pomidorowego, wymieszanego pół na pół z ciepłą wodą. Sos dosalamy i dosładzamy do smaku.

* Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.
Krok 2 - Pizza z tuńczykiem foto
3
Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim pizzę*.

* jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.
Krok 3 - Pizza z tuńczykiem foto
4
Tuńczyka odsączamy z zalewy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w krążki, a cebulkę i pieczarki w piórka. Wszystkie składniki rozkładamy na spodzie, posypujemy ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Pizza z tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 31.03.2015 08:37
Ale Twoja pizza rewelacyjnie wygląda :)
W poszukiwaniu inspiracji 21.03.2015 20:24
Pyszny obiad ;)
luna76 21.03.2015 19:14
Ta pizza jest mega kusząca !!! :)
wwwiolka 21.03.2015 13:49
Bardzo fajny przepis.
V_kuchareczka 21.03.2015 13:14
na pewno jest przepyszna
paulette17 21.03.2015 11:55
Piękna pizza :)
kasiaw 21.03.2015 11:54
musi być smaczna
kloruś 21.03.2015 11:17
wygląda fantastycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak