Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafele

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 30 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Falafele

Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnie odlać wodę. Ciecierzycę wypłukać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulką. Do masy dodać wszystkie przyprawy i sodę. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować spłaszczone kotleciki. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Można podać z jogurtem naturalnym i sałatką z pomidora i ogórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 20.03.2015 22:22
bardzo smaczny obiadek :-)
Joannasz3190 20.03.2015 22:12
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak