Pomidory po prowansalsku

Pomidory po prowansalsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pomidory krojone z puszki

    8 szt.
  • ryż

    2 woreczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • szalotka

    2 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa z oliwek

    do smaku
  • zioła prowansalkie Prymat

    do smaku
  • masło

    4 łyżki
  • ser żółty

    3/4 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przekroić pomidory na połówki i wydrążyć miąższ (nie wyrzucać). Ułożyć w formie żaroodpornej. Posiekany czosnek, cebulkę podsmażyć na maśle. Dodać miąższ z pomidorów. Dusić przez kilka minut. Odstawić na bok aby troszkę przestygło. Dodać następnie ryż oraz posiekaną natkę pietruszki. Nadzienie nałożyć do wydrążonych pomidorów wyrównując powierzchnię. Każdy pomidor posypać startym serem. Po wierzchu skropić oliwą z oliwek. Zapiekać do czasu aż się przyrumieni i podawać jeszcze ciepłe. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

25.12.2011 16:56
super przepis mam nadzieję, że dzięki niemu kolejna próba wykonania się powiedzie

Kate131

25.08.2010 13:02
bardzo lubie

pawel6

20.08.2010 09:15
Pychota.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat