Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotleciki

łopatka bez kości 50 dkg
kajzerka 1 szt
cebula
czosnek 5 ząbków
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dkg
smalec do smażenia

Sos pomidorowy

cebula 0,5 szt
smalec 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
woda 2 szkl
mąka
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone w sosie pomidorowym

Kotleciki; Łopatkę myjemy i osuszamy. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystko mielimy maszynką. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron.
Sos; Obraną cebulkę siekamy. Rumienimy na smalcu. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Pod koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku. Usmażone kotlety polewamy przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak