MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z GRANATEM

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z GRANATEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała czekolada

    150 g
  • śmietana kremówka

    200 g
  • cukier puder

    25 g
  • białka

    3 szt
  • sól

    szczypta
  • granat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przed użyciem białek sparzam skorupki jaj!

Na początku zajęłam się granatem. Przekroiłam go na pół,
każdą część przełamałam ponownie na pół i uderzając łyżką w łupinę,
wyrzuciłam z niej nasionka do miski.

Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na garnku
z gotującą się wodą ustawiłam miedzianą miskę (najlepiej się nagrzewa)
tak, by nie dotykała dnem wrzątku. Zmniejszam ogień, wrzucam
pokruszoną czekoladę do miski i czekam, aż czekolada się rozpuści. Studzę.

Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Białka również
ubijam na pianę, dodając szczyptę soli, a pod koniec - cukier puder,
co w efekcie da pianę zwartą, twardą i lśniącą.

Łączę kremówkę z czekoladą, na samym końcu dodając porcjami
pianę z białek i mieszając (najlepiej) drewnianą łopatką lub trzepaczką.

Na dno pucharków/kieliszków wrzucam po trosze granatu, przykrywam
musem, ozdabiam owocem i wstawiam do lodówki na około godzinę.
Podaję mocno schłodzony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

23.11.2015 23:32
pięknie wygląda

msmariusz

23.11.2015 23:31
bardzo lubie owoc granatu

MałaMi89

21.03.2015 13:29
Wygląda tak apetycznie, że aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

monikaT83

21.03.2015 12:20
Obłędny deser!!!

Hrabina w kuchni

20.03.2015 22:58
Obłędny deser :)

Kolorowa

20.03.2015 20:07
Wygląda cudnie !

Internetowa Kuchnia

20.03.2015 19:21
wygląda super

Dawid97

20.03.2015 19:16
pięknie wygląda pięknie smakuje

Beatris

20.03.2015 17:58
Cudowny deser:)

aginaa

20.03.2015 16:21
fajny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat