Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złociste placki ziemniaczane z sosem ziołowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 0,5 kg.
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
mąka pszenna 3 łyżki
jaja 2 szt.
sól 1/2 łyżeczki
cebula biała 1 szt.

Sos ziołowy

filet z kurczaka 2 szt.
serek topiony 1 trójkącik
kwaśna śmietana 1 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
woda 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Złociste placki ziemniaczane z sosem ziołowym

1. Sos: Piersi myjemy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, solimy go i wrzucamy piersi. Smażymy aż zarumienią się. Zalewamy wodą i czekamy aż trochę wyparuje. Następnie dodajemy serek. Mieszamy dopóki stopnieje. Dodajemy śmietanę oraz zioła z pietruszką. Mieszamy i odstawiamy.

2. Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki obmywamy wodą i kroimy na ćwiartki, cebulę również. Wrzucamy do robota kuchennego/ malaksera o ostrych ostrzach i miksujemy/siekamy ziemniaki (jeżeli ktoś nie ma to na tarce). Kiedy ziemniaki z cebulą będą zmiksowane dodajemy jaja i ponownie miksujemy. Gotowe ziemniaki przelewamy do miski. Solimy i dodajemy przyprawę uniwersalną oraz mąkę. Mieszamy szpatułką. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy małe placki. Zarumienić po obu stronach i wyłożyć na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć olej.

3. Gotowe placuszki polać sosikiem i posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 20.03.2015 15:42
wyglądają bardzo apetycznie:-)
Wiktoria29 20.03.2015 14:21
super sosik
Kuchenka 20.03.2015 12:22
wspaniale wygląda , gratulacje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak