Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaroniki z konfiturą pomidorową i solą morską Tomasza Dekera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka migdałowa 300 g
cukier puder 300 g
białko 110 g
cukier kryształ 200 g
woda 80 g
barwnik spożywczy czerwony

Konfitura pomidorowa

pomidory malinowe 250 g
cukier żelujący 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaroniki z konfiturą pomidorową i solą morską Tomasza Dekera

Tomasz Deker poleca:
Pomidory bez skórki i miąższu zagotować z dodatkiem cukru żelującego i soli morskiej. Po ok. 5–10 minutach schłodzić. Mąkę migdałową wymieszać z cukrem pudrem i dodać ⅓ białek. Całość dobrze wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Dodać barwnik.
Cukier kryształ zagotować z wodą i startą skórką cytrynową do uzyskania temp. 118°C. W tym czasie ubić pozostałe białka, a gdy syrop osiągnie zadaną temperaturę, zaparzyć pianę z białek. Ubijać do momentu przestudzenia masy, następnie połączyć ją z masą białkowo-migdałową.
Makaroniki szprycować na blachy i pozostawić na 2 godz. do przeschnięcia.
Piec ok. 10–12 min w temp. 150°C. Po wyjęciu z pieca i przestudzeniu składać z konfiturą pomidorową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 20.03.2015 10:01
wyglądają baaardzo smakowicie!
Noruas 20.03.2015 09:46
rewelacyjny kolorek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak