Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keksowe muffinki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
cukier 120 gram
jajko 4 sztuki
margaryna 200 gram
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 5 łyżek
morele suszone 5 sztuk
śliwki suszone 5 sztuk
skórka pomarańczowa 100 gram
ananas kandyzowany 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Keksowe muffinki

Kroki postępowania

1
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Morele,śliwki i kostkę pokroić w mniejszą kostkę, przełożyć do miski, dodać skórkę pomarańczową, odstawić na bok. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i soda, odstawić na bok.
Krok 1 - Keksowe muffinki foto
2
Żółtka oddzielić do białek. Do dużej miski przełożyć margarynę i utrzeć ją z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym żółtku , za każdym razem po każdym miksować około 1 minuty.
Krok 2 - Keksowe muffinki foto
3
Następnie dodać śmietanę i w trzech partiach mąkę i wymieszać do połączenia składników.
Krok 3 - Keksowe muffinki foto
5
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie wmieszać ją w ciasto.Następnie dodać bakalie, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Keksowe muffinki foto
6
Przełożyć do foremek silikonowych do muffinek do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i delikatnie ostudzić, następnie wyjąć na kratkę i ostudzić zupełnie. Lukier: Do miski wlać wodę, sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier puder mieszać aż będzie gęsty i nie będzie grudek. Polukrować zimne muffinki i udekorować bakaliami. Smacznego! Z podanego przepisu wyszło mi 14 babeczek.
Krok 5 - Keksowe muffinki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 20.03.2015 22:47
bardzo dziękuję Moje Drogie:) bardzo mi miło:)
ben-ka 20.03.2015 15:29
Podoba mi się Twój pomysł.
Krystyna32 20.03.2015 09:39
bardzo apetyczne
adelajda 20.03.2015 08:42
Ogólnie nie lubię z bakaliami mogą być dobre
Mniam 19.03.2015 22:48
Super pomysł! Udowodniłaś, że keks nie musi być ciągle taki sam!
Marta Ryżek-Kalkowska 19.03.2015 22:29
Wyśmienite :) Mi zazwyczaj bakalie opadają nawet jak je w mące wy turlam :)
Betina#45 19.03.2015 21:19
świetne muffinki ! Mmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak