Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z karkówki w sosie warzywnym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka 400 g
marchewki 2 szt.
cebula biała 2 szt.
pietruszka 1 szt.

PRZYPRAWY

Liść laurowy suszony Prymat 1 mała szt.
Owoc jałowca cały Prymat 2 szt.
tymianek 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKI

mąka
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z karkówki w sosie warzywnym

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczny i aromatyczny gulasz z karkówki otulony gęstym sosem o konsystencji musu.

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pozbawiamy włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
2
Kawałki mięsa oprószamy mąką i smażymy je na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.

Po podsmażeniu odsączmy mięso z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody, do której dodajemy owoce jałowca i mały listek laurowy.

Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Krok 2 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
3
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 3 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
4
Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju rzepakowym.
Krok 4 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
5
Po około 30 minutach duszenia mięsa w kąpieli wodnej z jałowcem i listkiem laurowym, dodajemy do niego starte warzywa, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: tymianek i czerwoną paprykę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez mięso, a od czasu do czasu mieszamy zawartość.

Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Na ostatnim etapie, mięso przekładamy do miseczki, a zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której ponownie wkładamy mięso i zagotowujemy.

Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.03.2015 17:51
bardzo lubię takie połączenie, pyszne
Justi2401 19.03.2015 17:11
Pyszności, uwielbiam takie dania :)
Franciszek 19.03.2015 14:56
Pięknie wygląda
luna76 19.03.2015 14:25
super apetyczne danie :) skusiłabym się na taki obiad :)
marcia7 19.03.2015 13:34
niezły jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak