Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Szwarcwaldzki

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jaja 5 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
kakao 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 5 dag

masa wiśniowa

wiśnie bez pestek 40 dag
cukier żelujący 3:1 1 szklanka

masa śmietanowa

śmietana 30% 750 ml
fix do śmietany 2 opakowania
cukier puder do smaku

dodatkowo

alkohol do smaku
cukier do smaku
gorzka czekolada do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Szwarcwaldzki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę ciągle miksując. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną margarynę. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Po przestygnięciu kroimy je na trzy blaty. Blat z wierzchu ścinanym i zostawiamy okruszki na dekorację.
Krok 1 - Tort Szwarcwaldzki  foto
2
Wiśnie rozmrażamy na sitku. Przekładamy je do rondla, zaś sok odstawiamy do ponczu. Do wiśni dodajemy cukier żelujący lub żelatynę i cukier do smaku. Gotujemy je kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Tort Szwarcwaldzki  foto
3
Śmietanę 30% mocno chłodzimy i ubijamy ją dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku oraz fixy.
Krok 3 - Tort Szwarcwaldzki  foto
4
Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Nasączamy do ponczem przygotowanym z soku z wiśni, cukru i alkoholu. Na blat wykładamy wiśnie. Jeśli nie zastygły, wstawiamy na minutkę do zamrażalnika, u mnie od razu stężały. Na wiśnie wykładamy 1/3 masy śmietanowej, przykrywamy ją drugim blatem, nasączamy, wykładamy wiśnie, następnie masę śmietanową. Masą smarujemy też wierzch ciasta. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i smarujemy masą brzegi. Brzegi posypujemy kruszkami ciasta. Górę dowolnie dekorujemy wiśniami i gorzką czekoladą.
Krok 4 - Tort Szwarcwaldzki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 14.04.2017 18:47
Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje. Super.
norweska20 01.08.2015 13:58
wyśmienity
luna76 28.04.2015 16:57
o raju!!! fantastyczny!!!
fotoviderek 18.03.2015 17:37
Takie torty to ja lubię :)
IlonaAlbertos 18.03.2015 17:30
Beatris, dziękuję za czujność. Faktycznie o jedno zero za dużo.
Anna169Hosz 18.03.2015 15:43
Mój ulubiony:)
Beatris 18.03.2015 15:31
Wspaniały torcik:) Ale nie wkradł Ci się mały błąd w składnikach? Margaryny nie miało być 50 g zamiast dkg?
joanna43 18.03.2015 15:16
mój ideał - uwielbiam
Grazyna0211 18.03.2015 14:54
pyszny tort
RenataZ-et 18.03.2015 14:33
bardzo apetyczny wypiek :)
pestka 18.03.2015 14:04
bardzo smaczny deser
dollce 18.03.2015 13:39
super do kawki ;)
Asik32 18.03.2015 13:15
super torcik:) chciałabym taki na urodziny:)
marcia7 18.03.2015 13:10
pięknie wygląda
Zdzisław 18.03.2015 13:03
takie słodkości lubię zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak