Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARKÓWKA PIECZONA W ZUPACH (CEBULOWEJ I BOROWIKOWEJ)

5.0
(64)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kilogram
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 1 garsć
zupa cebulowa 1 sztuka
zupa w proszku 1 sztuka
smietana 18% 150 ml
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: KARKÓWKA PIECZONA W ZUPACH (CEBULOWEJ I BOROWIKOWEJ)

1/ Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok 1 cm. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

2/ Mięso lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na mięsie. Do garnuszka wsypać obie zupy i zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać grzyby i śmietanę. Roztrzepać rózgą.

3/ Gotowym sosem polać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 - 200 stopni i piec pod przykryciem ok 1 godziny. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż mięso się zarumieni a sos całkowicie zetnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, kluskami śląskimi lub kopytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stan2401 19.03.2015 21:08
wygląda bardzo smacznie
dodi 19.03.2015 12:33
super jedzonko
dollce 18.03.2015 13:39
fajny przepis
w mojej kuchni 18.03.2015 12:52
pyszne danie do zjedzenia
Aleksandra/Olcia 18.03.2015 12:23
ciekawy przepis
Ania84 18.03.2015 11:53
bardzo lubię takie mięsko, super smaki, też takie często przyrządzam
Renataj 18.03.2015 11:27
Interesujący przepis:)
aginaa 18.03.2015 10:57
ciekawe jak smakuje
wwwiolka 18.03.2015 10:56
Bardzo fajny przepis.
Pani Domu 18.03.2015 10:26
od patrzenia ślinka leci
Natalia40 18.03.2015 09:51
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak